10 beste tips voor IJsland

IJsland is een fantastisch land waar je je ogen uit zult kijken. Het heeft als bijnaam ‘the land of fire and ice’ en dit is niet voor niets! Van een actieve vulkaan tot de zwarte stranden en machtige gletsjers, IJsland heeft het allemaal.

Ben jij van plan om richting IJsland te gaan? Super tof! Dit zijn de 10 tips die ik van te voren had willen weten!

Houd de inreisregels goed in de gaten

IJsland is heel streng als het gaat om corona. Ze hebben al maanden geen besmettingen meer en doen er alles aan om dit zo te houden. Wil je weten wat de meest recente inreisregels zijn? Kijk dan hier.

Laat je leiden door het weer

De ALLER belangrijkste tip is: reis door het land op basis van het weer! In IJsland kan het weer alle kanten op gaan. Zodra je mooi weer hebt kan je dan ook van geluk spreken, want het kan 5 minuten later omgeslagen zijn.

Om het toch nog in de gaten te kunnen houden, kan je de app Vedur downloaden. Deze geeft de juiste weersvoorstellingen van het hele land weer.

Heb je slecht weer op de plek waar je op dat moment bent? Aarzel dan niet om door te rijden. Geloof mij, het is belangrijker om op het weer te rijden dan op je eigen planning!

Koop je alcohol op de airport

Do like all Icelanders do: Buy your alcohol dutyfree.

Dit is dé tip als het gaat om alcohol kopen. IJsland is over het algemeen duur maar qua alcohol spannen ze de kroon. Ze willen het liefste dat niemand in het land drinkt en hebben daarom de mogelijkheid tot het kopen van alcohol ernstig beperkt. Er zijn heel weinig winkels waar je alcohol kan kopen. Let op: AL het bier of wijn wat je ziet in de normale supermarkten is alcoholvrij. Trap hier dus niet in.

Maak alleen een globale planning

Je gaat namelijk gegarandeerd afwijken van je planning. In IJsland is alles prachtig en kan je zomaar ergens langer willen blijven of langsrijden. Hierdoor kan het zijn dat je planning niet meer van toepassing is. Daarnaast, zoals hierboven vermeld, kan het weer een grote spelbreker zijn.

IJsland Reisblondie reizen

Huur een campervan

De allerbeste manier om IJsland te zien is door middel van een camper. Meer tips over het huren van een camper vind je hier.

Kies de juiste periode

IJsland heeft net zoals Nederland seizoenen. In de winter is het dan ook steenkoud en is het land voornamelijk bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs. In de zomer kan het over de 20 graden zijn en zijn alle wegen goed bereikbaar.

IJsland in de zomer

Voordeel:

Wil je het hele land zien? Ga dan in de zomer. Je kan dan of met een 4×4 het binnenland door, of de hele ringroad af met een campervan. Er zijn nog genoeg gletsjers die je kan bewonderen en daarnaast zijn er in de zomer ook walvissen.

Nadeel:

Het is drukker want van mei tot en met september is het hoogseizoen in IJsland. Vooral voor Amerikanen is IJsland een populair vakantieland. Tevens wordt het niet donker in de zomer wat even wennen is. De zon gaat om 1 uur in de nacht onder en komt op 3 uur weer op. Dit betekent dat het alleen schemert.

IJsland in de winter

Voordeel:

In de winter heb je kans om het bijzondere noorderlicht te spotten. Dit is niet mogelijk in de zomer. Tevens zijn veel stranden en wegen bedekt met ijsplaten wat een fenomenaal beeld geeft.

Nadeel:

Doordat de winters zo streng zijn, is een groot deel van de ringroad en het gehele binnenland niet bereikbaar. Je kan dus maar een beperkt deel van het land zien. Tevens is het rijden ook lastiger, waardoor je langer over de afstanden doet.

Iceland Summer Gletsjer Reisblondie

Gebruik maps.me

Alle routes en hoogtepunten zijn beschikbaar op deze app. Tevens geeft de app goed aan waar bijzondere uitzichtpunten zijn. Kijk hier dan ook goed naar, want alle uitzichtpunten zijn het bekijken waard!

Pin geen geld

Dit klinkt vreemd, maar je kan overal betalen met je bankpas. Zelfs bij donatiepunten of zelfservicepunten staat er een QR code, zodat je ook met de pin kan betalen!

Schaf geen wifi aan voor je auto

Je internetdata van Nederland is ook geldig in IJsland. Overal is dan ook goed bereik en op de meeste campings heb je goede wifi.

Doe je boodschappen bij de BONUS of NETTO

Dit zijn goedkope en goede supermarkten. Vooral in het Zuiden en Noorden heb je veel Bonus supermarkten, sla hier dus goed in. Haal zeker de verschillende smaken Skyr voor onderweg, die zijn allemaal ongelofelijk lekker en goedkoop!

Meer IJsland

Hi medereiziger!

Laurien hier, een reisfanaat die graag de plekjes voor jou ontdekt.
Geen populaire Instagram hotspots, maar het land zoals het bedoeld is.

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.