Wat je moet weten voordat je naar Bali gaat

Wat je moet weten voordat je naar Bali gaat

Bali, mijn favoriete plek! Een plek waar ik een half jaar gewoond heb en graag naar terug ga.

Bali is inmiddels erg populair onder de vakantiegangers geworden. Dit komt doordat je op Bali de perfecte combinatie vindt tussen cultuur en ontspanning. Ga je naar Bali toe? Lees dan de onderstaande tips goed door om je vakantie goed voorbereid te beginnen!

Voorbereidingen

Ondanks dat het populair is, is het verstandig om je goed voor te bereiden op het volgende:

Vliegtijd           17 uur gemiddeld

Inentingen     DTP, Hepatitis A & B en Rabiës

Taal                   Indonesisch

Valuta              Roepia. Ezelsbruggetje: 100.000 RP is 7 euro

Klimaat           Warm (30 graden gemiddeld), regenseizoen van November tot en met Maart

Visum              Je krijgt een visum on arrival voor 30 dagen. Let op! je hebt wel een                                                       uitreisticket nodig!

​Paklijst

Op Bali kan je zeker zomerse kleding aan. In de avonden koelt het niet echt af.

Verder hoef je geen bijzonderheden naast je normale koffer mee te nemen.

Wat je niet moet vergeten:

 • Hangslot voor hostels

 • Winddicht jack voor de vulkaan te beklimmen

 • EHBO kitje

 • Internationaal rijbewijs (als je een scooter wilt huren)

 • Inenting boekje

 • Zorgpas (ze helpen je anders niet in het ziekenhuis mocht het nodig zijn)

 • Bodylotion (op Bali hebben ze alleen bodylotion met whitening)

Een paar Indonesische woorden

In Bali spreken ze Indonesisch. Dit is geen moeilijke taal. Het is fijn om een paar Indonesische woorden te kennen. Fun fact: Een paar woorden weet je al aangezien sommige woorden in Nederlands hetzelfde zijn. Deze woorden zijn:

Mama, papa, opa, oma, handdoek, asbak en nog veel meer!

Een paar handige woorden:

Goedendag               Selamat siang

Goedemorgen          Selamat pagi (je mag ook gewoon Pagi zeggen)

Goedenavond          Selamat malam

Ja                                   Ya

Nee                               Tidak

Alstublieft                   Silahkan

Bedankt                      Terima kasih (afgekort: Makasi)

Vervoer

Taxi

Als je vanuit het vliegveld loopt word je belaagd door mensen die je een ritje naar de stad willen aanbieden. Loop eerst naar buiten en zoek iemand met een blauw hemd aan met blauwe vogeltjes. Dit is een officiële Bluebird taxi. Kan je deze niet vinden, onderhandel dan van tevoren over de prijs. Een gemiddeld ritje naar Seminyak/Canggu kost maximaal 200.000 (zo’n 14 euro). Heb je al een hotel geboekt, dan kunnen zij vaak ook een driver voor je regelen voor ongeveer hetzelfde bedrag.

Let op: dit was het gemiddelde bedrag in 2017, het kan inmiddels hoger liggen door de toename van het toerisme.

In de grote steden (Kuta, Seminyak en Canggu) kan je de bluebird taxi’s aanhouden. Deze zijn te herkennen aan het vogeltje op het dak en deze rijden op de meter. Daarnaast kan je overal Uber of Catch gebruiken.

Scooter

Op Bali wordt veel op de scooter gedaan en dit is dan ook het makkelijkste vervoer over het eiland. Je kan met gemak overal een scooter huren.

Houd wel rekening met de volgende punten bij het huren van een scooter op Bali:

 1. Ze rijden links op Bali. Wen hier eerst even aan als je in taxi’s zit voordat je zelf de weg op gaat.

 2. De scooters gaan veel harder dan in Nederland. De scooters gaan gemiddeld 100 km/h. Je rijdt dus eigenlijk op een motor.

 3. De politie op Bali wordt erg slecht betaald en is daardoor behoorlijk corrupt. Maak het ze niet te makkelijk om jou een boete te geven door altijd een helm te dragen, nergens door rood te rijden en te stoppen voor de stopstreep bij het stoplicht. Dit klinkt van zelfsprekend, maar als je voorwiel alleen al de streep aanraakt kost je dit al gauw 70 euro.

 4. Haal een internationaal rijbewijs bij de ANWB. Dit kost je 14 euro en is erg handig als je lang op het eiland bent. Het internationale rijbewijs ziet er uit als de oude rijbewijzen van vroeger (het mapje). Stop hier altijd 20.000 IRP in. Hierdoor kom je snel onder alle boetes uit.

Pinnen

Op Bali gaat pinnen net even anders dan in Nederland. Je krijgt bijvoorbeeld eerst je geld en dan je pas terug. Vergeet dus niet je pas in de automaat! Let ook altijd op of je zo’n groot mogelijk bedrag kan pinnen (liefste biljetten van 100.000 IRP). Dit staat vaak aangegeven op de automaat. Je betaalt hierdoor minder kosten per transactie. Helaas zijn er de laatste tijd meer berichten dat er wordt geskimd op Bali. Zorg er altijd voor dat niemand mee kan kijken en luister naar je gevoel. Voelt het niet goed, ga er dan zeker niet pinnen.

Populaire Bali blogs

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.