Alles wat je moet weten voor je naar Indonesië gaat

Indonesië is al jaren heel populair onder de reizigers. Niet zo gek, het is namelijk goed te bereizen, de prijzen zijn laag en de mensen zijn extreem vriendelijk. Vaak gaan mensen alleen naar Bali, Java en Lombok, maar er zijn nog vele andere eilanden die nog veel mooier zijn. Het is een goed land om jou eerste reis te beginnen en daarnaast kan je hier makkelijk alleen reizen. Toch zijn er wat belangrijke punten die je van tevoren moet weten!

1. Regel je visum

Om te beginnen heb je in Indonesië een visum nodig als je langer dan 30 dagen in Indonesië verblijft. Het visum Indonesië kan eenvoudig via deze website worden aangevraagd. Verblijf je korter, dan krijg je een visum on arrival.

Tip: Soms is het lastig om een lang visum krijgen. De truc: ga een weekendje naar Singapore. Je bent dan het land uit geweest waardoor je een nieuw visum on arrival kan krijgen. Let wel op: Dit wil nog wel eens veranderen dus check dit wel van tevoren. 

2. Vaccinaties

Als je naar Indonesië gaat zijn er bepaalde vaccinaties aan te raden. Vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) worden aangeraden. Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Indonesië. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Indonesië inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Wil jij weten wat je nodig hebt? Neem dan contact op met KLM health services.

3. Reisperiode

In principe kan je het hele jaar door naar Indonesië reizen. Wel is het tussen de maanden november en april regenseizoen dus kan het dan veel regenen. In de overige maanden is het droger, maar kan er ook een flinke bui vallen. Ook is het heter tijdens regenseizoen door de luchtvochtigheid. De beste periode is vaak juni tot en met oktober, het kan dan wel drukker zijn in verband met de vakantieperiode. Boek daarom op tijd je vliegtickets.

4. Hotels

Het kan soms een flinke zoektocht zijn om hotels te vinden. Er zijn er namelijk zo veel, dat je soms flink kan verdwalen. Waar je op moet letten bij het boeken van een hotel is:

  • Boek altijd een hotel van 8+ of hoger in de review.
  • Sorteer de reviews altijd op ‘nieuwste eerst’.
  • Kijk naar de locatie van je hotel, google het en zie of er veel in de buurt zit. Soms zit je hotel te afgelegen.
  • Probeer altijd via Booking te boeken, dan ben je beschermt tegen annuleringen en onverwachte kosten.

Check hier jou hotel.

5. De valuta

In Indonesië betalen ze met de Indonesische Roepia. 15.000 roepia staat vaak gelijk aan ca. 1 euro. De vlucht naar Indonesië is prijzig, maar de hotels en het leven is wel een heel stuk goedkoper. Zeker op de niet toeristische eilanden zoals Sulawesi is alles zeer goedkoop!

 

6. Leer de taal

Indonesisch is geen moeilijke taal om te leren. Sommige woorden zijn namelijk hetzelfde als onze taal. Enkele ouderen spreken zelfs nog een woordje Nederlands door de geschiedenis die wij hebben met het land. Paar woorden die belangrijk zijn om te leren:

Selamat pagi (Goedemorgen), siang (Goedemiddag), malam (Goedenavond) of jalan (Goede reis!)

Terima kasih betekent Heel erg bedankt. Al zeggen ze vaak gewoon: Makasi.

Ya betekent ‘ja’ en Tidak betekent ‘nee’ of ‘niet’.

Berapa betekent ‘hoeveel’ en gebruik je om te informeren naar de prijs.

Tidak pedas betekent letterlijk ‘niet pittig’. Erg handig in dit land want van pittig houden ze!

 

7. Respect de cultuur

Indonesië is over het algemeen Moslim. Alleen Bali is over het algemeen hindoeïstisch. Je merkt hier over het algemeen niet veel verschil in, alleen dat ze in Bali geloven is Karma. Daarom zullen ze niet snel iemand anders iets aandoen of iemand belazeren. Er zijn ook extreem veel rituelen op Bali waardoor vaak winkels en restaurants dicht zijn. Heb hier dan ook respect voor of nog beter: ga mee met een ceremonie. Dit is een ware eer voor de familie die de ceremonie geeft.

 

Hi medereiziger!

Laurien hier, een reisfanaat die graag de plekjes voor jou ontdekt.
Geen populaire Instagram hotspots, maar het land zoals het bedoeld is.

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.