De beste reisroute door IJsland in 10 dagen

In IJsland kan je jezelf makkelijk weken vermaken. Je kijkt in IJsland niet naar de plaatsjes, maar naar de bezienswaardigheden. Het is dan ook belangrijk om goed te onthouden dat je moet rijden op het weer, niet per se op de onderstaande route. Meer tips over IJsland zelf vind je hier. 

IJsland is opgedeeld in 2 delen, namelijk de ringroad (een soort A1) en de highlands. Het binnenland genaamd de highlands is alleen bereikbaar met een goede 4×4 en hoge wielen. De wegen zijn behoorlijk onbegaanbaar.

De ringroad daarentegen is zeer goed te berijden met een normale auto of campervan. Alle bezienswaardigheden liggen bijna altijd direct aan de ringroad waardoor je overal snel heen kan.

Tips voor het huren van een campervan

Als je ervoor kiest om een rondje ringroad te doen, dan zou 10 dagen de ideale reistijd zijn. Je kan er ook voor kiezen om alleen het zuiden van IJsland te doen, dan heb je aan gemiddeld 5 dagen genoeg.

Onderstaand de ideale ringroad reisroute door IJsland in 10 dagen

 1. Reykjanes Peninsula
 2. Reykjadalur, Kerid krater, Geysir en Gullfoss waterval
 3. Secret lagoon, Hrunalaug
 4. Seljalandsfoss, Skogafoss, Kvernufoss en Seljavallalaug hotspring, Vik
 5. Sólheimajökull, Solheimsandur vliegtuig, Dyrholaey, Reynisfjara Beach, Grafarkirkja
 6. Fjadrardljufur, Diamond Beach
 7. Vestuhorn, Höfn
 8. Svartifoss, Hundavoss en Folaldafoss watervallen
 9. Klifbrekkufossar, Gugufoss, Seydisfjordur
 10. Borgarfjordur
 11. Studlagil Canyon, Hverir, Myvatn
 12. Husavik
 13. Akureyri, Hauganes, Dalvik
 14. Fosslaug
 15. Hvitserkur
 16. Landbrotalaug
 17. Kirkjufell
 18. Borgarness

TIP: Download de app Maps.me en voeg alle bovenstaande plaatsen toe aan de map IJsland. Zo heb je altijd de hoogtepunten bij de hand en rijd je nergens per ongeluk langs!

 

Dag 1 Het bezoeken van de actieve vulkaan

 • Nr 1: Reykjanes Peninsula

Het vliegveld van IJsland bevindt zich in het gebied Reykjanes Peninsula. Dit gebied bestaat voornamelijk uit vulkanische grond en veel vuurtorens. Na het ophalen van je auto of campervan kan je je goed vermaken in dit gebied. In totaal kan je in ongeveer 5 uur rondrijden, inclusief alle tussenstops.

Kom je vroeg aan op de luchthaven? Maak dan direct deze ronde. Vanaf Keflavik kan je doorrijden naar het uitkijkpunt Hvalsnes. Dit is een schattige vuurtoren op het uiterste puntje van Reykjanes Peninsula. Vervolgens kan je doorrijden naar Skalafell. Dit is een uitkijkpunt waarbij het lijkt of de aarde kookt. Rijd daarna door naar Hopsnes, een knaloranje vuurtoren. Dit zit vlakbij het plaatsje Grindavik.

TIP: mocht je een campervan gehuurd hebben en kom je laat aan op de luchthaven? Ga dan direct naar Campsite Grindavik. Dit is een fijne camping om je avontuur te starten!

Vuurtoren Reisblondie IJsland

Ga vanuit de vuurtoren door naar de Blue Lagoon. Wist je dat je de Blue Lagoon gratis kan bezoeken? Lees hier hoe.

Vanuit de Blue Lagoon kan je doorrijden naar de vulkaan Krysuvik. Op dit moment is deze actief, dus kan je die beklimmen. Naast de vulkaan bevindt zich Lambafell. Dit zijn twee lavamuren waar je doorheen kan lopen.

Let op: je bent heel erg afhankelijk van het weer en het is een flinke klim. Houd hier dan ook rekening mee in je planning. Je kan dit ook doen bij terugkomst na 10 dagen. 

 

Dag 2 Hiken naar een hete rivier en afkoelen bij watervallen

 • Nr 2: Reykjadalur, Kerid krater, Geysir en Gullfoss waterval

Vandaag gaat de tocht richting het zuiden beginnen. Je kan beginnen bij Reykjadalur, een hotriver waar je heerlijk in kan baden. Let op: het is een hike van ongeveer 5 kilometer om er te komen. Lees hier meer over de hike.

Na Reykjadalur rijd je gemakkelijk door naar de Kerid krater. Je kan direct naast de krater parkeren. Dit is een van de weinige  hotspots in IJsland waar je voor moet betalen (400 IJslandse kronen).

Vlak bij de Kerid krater vind je Geysir, de actieve geiser die om de paar uur een hoge ‘explosie’ geeft van water. Er ligt een actievere geiser naast Geysir, die om de paar minuten zijn stoom uitblaast.

Tot slot rijd je langs de Gullfoss waterval. Een giga waterval die je van verschillende hoeken kan bekijken.

Dag 3 Baden in een hot spring en vele watervallen

 • Nr 3: Secret lagoon, Hrunalaug
 • Nr 4: Seljalandsfoss, skogafoss, kvernufoss en Seljavallalaug hotspring, Vik

Vandaag staat er veel op de planning. Om je dag ontspannen te starten, bezoek je de hotspring Hrunalaug. Ga hier vroeg heen, anders zal het een stuk drukker zijn! Je kan er ook voor kiezen om de Secret Lagoon te bezoeken.

Vanuit de hotspring rijd je door richting de vele watervallen die het zuiden van IJsland te bieden heeft. De watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss liggen allemaal vlak naast elkaar. Let op: je hebt een algemene parkeerplaats waar alle bussen onder andere stoppen. Ga hier niet staan. Je betaalt behoorlijk wat voor een parkeerkaartje, terwijl 100 meter terug een gratis parkeerplek is die aan een campingterrein vast zit. Ga hier dus staan. Je hebt dan ook geen last van de drukte.

De volgende waterval ligt maar op een kleine afstand, namelijk de Kvernufoss waterval. Op de weg hiernaartoe kan je stoppen bij de hotspring Seljavallalaug. Dit is een soort zwembad dat zich vult met warm bronwater. Je kan er ook voor kiezen om door te rijden naar de gletsjer Sólheimajökull

 

Dag 4 Het rauwe en zwarte IJsland

 • Nr 5: Sólheimajökull, Solheimsandur vliegtuig, Dyrholaey, Reynisfjara Beach, Grafarkirkja

Vandaag kan je beginnen bij de gletsjer SólheimajökullDit is een grote gletsjer waar je overheen kan lopen. Je hoeft hier niet perse een tour voor te boeken, aangezien je er gemakkelijk zelf overheen kan lopen. Wel is dit vanzelfsprekend op eigen risico.

Vlakbij de gletsjer vind je het vliegtuig wrak DC-3 in Solheimsandur. Het is een wandeling van ongeveer 4 km (wij hebben het niet kunnen doen door potdichte mist). Hierna kan je doorrijden naar Dyrholaey en Reynisfjara Beach. Dit is het bekende zwarte strand dat je overal op de foto’s ziet. Dyrholaey is een van de plekken waar de papagaaiduikers zich verzamelen. Daarnaast is het een fenomenaal uitzichtpunt.

De dag kan je afsluiten met een korte rit richting Grafarkirkja, het oudste kerkje van IJsland.

Dag 5 Het bezoeken van de bijzondere natuur

 • Nr 6: fjadrardljufur, Diamond Beach
 • Nr 7: Vestuhorn, Höfn

Op zoek naar het ‘Lord of the Rings’ landschap? Begin de dag dan bij Fjadrardljufur. Dit is een diepe, kronkelende rivierkloof met een wandelpad en uitzicht op een waterval. Het ligt direct aan de parkeerplaats, dus je hoeft niet lang te hiken voor je er bent.

Ga vervolgens richting Diamond Beach en Glacier Lagoon. Je zult je ogen uitkijken!

Iceland Reisblondie Gletsjer

Tot slot kan je de dag afsluiten bij Vestuhorn en Höfn. Vestuhorn is een berg met laagstaand water ervoor. Hierdoor heb je een prachtige weerspiegeling over de berg.

Let op: voor de entree moet je betalen, behalve als je buiten de openingstijden komt (voor 9 uur in de ochtend of na 6 uur in de avond). 

Dag 6 Watervallen, watervallen en nog meer watervallen

 • Nr 8: Svartifoss, Hundavoss en Folaldafoss watervallen
 • Nr 9: Klifbrekkufossar, Gugufoss, Seydisfjordur
 • Nr 10: Borgarfjordur

Vanaf Höfn rijd je richting het oosten. Hier heb je onderweg veel watervallen waaronder Svartifoss, Hundavoss en Folaldafoss. Svartifoss en Hundavoss liggen in een national park waar je naartoe kan hiken. Ben je een hike fan, dan kan je in dit park verschillende hikes doen. De routes zijn zeer goed aangegeven. Het park zelf is los van de watervallen niet erg bijzonder.

IJsland Reisblondie reizen

Vervolgens kan je doorrijden naar Seydisfjordur, waarbij je langs Klifbrekkufossar en Gugufoss rijdt. In Seydisfjordur ligt het populaire kerkje met een regenboog straat. Je hebt hier ook een leuke bar waar je een biertje kan drinken. Sluit je dag af bij Borgarfjordur, dé plek om vlak bij de papegaaiduikers te komen!

 

Dag 7 Walvissen spotten

 • Nr 11: Studlagil Canyon, Hverir, Myvatn
 • Nr 12: Husavik

Optie:

 • Nr 13: Akureyri, Hauganes, Dalvik

Vanaf de kust gaan we landinwaarts richting de Studlagil Canyon. Een bijzondere canyon met helderblauw water en zwarte muren.

Vanaf Studlagil rijd je door naar Hverir en Myvatn. Hverir is vooral bekend door de naam Boiling Mud en dit is het ook! Het stinkt extreem naar zwavel maar het landschap eromheen is fenomenaal.

Myvatn is een groot kratermeer dat ook wel het muggenmeer genoemd wordt. Tot slot rijd je naar Husavik. Het vissersdorpje aan de kust is voornamelijk bekend geworden door de film Eurovision (YAYA DINGDONG!). Los van het schattige kerkje en de vele vissersboten kom je er maar voor 1 ding: Walvissen! Je kan vanuit Husavik namelijk veel tours boeken om de walvissen te zien. Doe het dan ook vanaf hier. Je hebt veel keuze qua boten en de prijzen zijn erg goed.

Whale Iceland Reisblondie

Optie: je kan er ook voor kiezen om naar Akureyri of Dalvik te rijden. Vanaf hier kan je ook de tours doen. Wij vonden zelf achteraf Husavik de beste plek! In Hauganes heb je een populaire camping met hottubs. Dit ziet er fantastisch uit op foto’s maar ben gewaarschuwd: het is extreem druk en de camping heeft los van de hottubs zeer slechte faciliteiten!

 

Dag 8 Rijden tot de natuur je stopt

 • Nr 14: Fosslaug
 • Nr 15: Hvitserkur
 • Nr 16: Landbrotalaug

Vandaag wordt het een lange tocht met de auto met fantastische tussenstops. De eerste tussenstop is Fosslaug. Dit is een hot spring midden in de velden. Let op: het kan zijn dat deze nog gesloten is, zoek dit dus eerst op!

Als lange tussenstop heb je Hvitserkur. Deze stop is bekend wegens de olifantenrots. Daarnaast ligt deze olifantenrots midden in een vogelgebied en zeehondengebied. Je zult hier veel nieuwsgierige zeehonden zien.

Dag 9 Nog even genieten van de bizarre natuur

 • Nr 17: Kirkjufell
 • Nr 18: Borgarness

De een na laatste dag! Vandaag kan je beginnen met rijden in de richting van Kirkjufell. Dit is het populaire schiereiland waar de meest gefotografeerde berg is. Onderweg kan je kijken naar Landbrotalaug hot spring. Let op: het kan zijn dat deze ook nog gesloten is!

Vervolgens rijd je door over de ringroad richting Reykjavik terug. Hier vind je 2 bijzonder mooie bruggen onderweg, waaronder Borgarness. 

Reisblondie route Ijsland

 

Dag 10 de stad Reykjavik

Vandaag kan je ervoor kiezen om Reykjavik te bezoeken, mocht je dit op dag 1 niet gedaan hebben. Daarnaast kan je de tips voor dag 1 op dag 10 doen, mocht je die dag geen tijd hebben gehad!

TIP: persoonlijk vonden wij het lastig om Reykjavik op dag 9 te doen, aangezien het ineens weer een extreme drukte was na de prachtige rustige natuur. Heb jij hier ook sneller last van? Bezoek de stad dan op dag 1 en de rest van de omgeving op dag 9. 

Meer IJsland

Hi medereiziger!

Laurien hier, een reisfanaat die graag de plekjes voor jou ontdekt.
Geen populaire Instagram hotspots, maar het land zoals het bedoeld is.

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.