De beste wijnhuizen van Champagne

De beste wijnhuizen van Champagne

Een van de fijnste gebieden in Frankrijk is naar mijn mening Champagne. Los van de heerlijke versnapering die daar gemaakt wordt, is het ook een prachtig gebied om doorheen te rijden. Het ene Champagnehuis is nóg mooier dan de ander en de uitgestrekte druivenvelden maken het plaatje compleet. Nog fijner; het is maar 4 uur rijden dus ideaal voor een weekendje weg!

Champagne proeven

In het gebied Champagne liggen ruim 300(!) huizen die het bubbelende goud maken. Als je hier maar een weekend heen gaat, snap ik goed dat de keuze voor de huizen lastig is. De bekende huizen zoals Veuve Clicquot Ponsardin, Piper-Heidsieck, Moët & Chandon en Dom Perignon zijn heel toeristisch en de proeverijen en tours zijn dan ook flink aan de prijs.

Gelukkig zijn er heel veel kleinere boeren die het erg waarderen als jij hun champagne wilt komen proeven. Let wel op de volgende (ongeschreven) regels:

  • De boeren zijn heel blij met jou als klant, maar geef wel van tevoren aan als je alleen wilt proeven en geen fles wilt kopen. Je betaalt dan een kleine prijs per glas.
  • Tussen 12:00 uur en 14:00 zijn bijna alle proeflocaties gesloten, houd hier rekening mee.
  • Ga niet als een Hollander afdingen, de Fransen zijn hier niet zo’n fan van.
  • Rond Hautvillers liggen de meeste kleine boeren. Loop hier langs de VVV die midden in het centrum ligt voor een kaart met informatie over waar alle boeren zich bevinden.

De top 5 champagnehuizen om Champagne te kopen (en proeven)

Bezoek dan onderstaande huizen waarbij de prijs-kwaliteit goed in verhouding is en waarbij je direct bij de boer proeft!

Champagne de Castellane

Dit mooie huis is een van de oudste in het gebied waarbij je een fantastische tour krijgt door de eeuwenoude kelders. Er is een gids die Nederlands spreekt, wat wel fijn is wanneer je uitleg krijgt over het proces van champagne maken. Daarnaast is de champagne, naar mijn mening, erg goed en is het geen straf om hier een doos van mee te nemen. Het proeven is gratis als je een tour boekt.

 

Bliard labeste champagne

Ben je op zoek naar Champagne om mee naar huis te nemen? Proef dan de champagne bij dit kleine huis. De proefruimte ligt midden in het dropje Hautvillers. De champagnes zijn zeer betaalbaar en het proeven is gratis als je champagne koopt.

Champagne G. Tribaut

Dit huis vind je aan de rand van het dorpje Hautvillers. Het is een populair huis, dus ook iets moderner qua uiterlijk. Wel is de champagne erg lekker en betaalbaar. Door de populariteit is een afspraak maken van tevoren is handig!

Fedyk

Een van de huizen waar je op een schattig terrasje de champagne kan proeven, is bij Fedyk. Het zit vlak bij de VVV van Hautvillers dus een goede plek om even langs te lopen. Dit is tevens een super mooie b&b, mocht je een groter budget hebben.

Champagne de Venoge

Wil je toch op de populaire Avenue de Champagne proeven? Bezoek dan Venoge. Het is prijzige champagne, maar het is een unieke champagne om te proeven. Het gebouw geeft een ‘vintage’ sfeertje en de flessen hebben een bijzondere vorm. Je kan hier gelukkig ook een lekker cappuccino drinken als je in de ochtend door de Avenue de Champagne aan het lopen bent!

 

Wat is er verder te doen?

Ga picknicken

Champagne is natuurlijk populair voor wat de naam al zegt, het drinken en kopen van Champagne. Maar is er nog meer te doen? Gelukkig wel! Het gebied is namelijk super mooi en het is fantastisch om door de velden heen te gaan. Dit kan je met de auto doen of je kan fietsen huren en door de velden fietsen.

Toch liever even genieten van de rust? Ga dan picknicken! Neem je net gekochte Champagne mee en ga vlak buiten Hautvillers (vlak achter het graf van Dom Perignon) picknicken met uitzicht op de velden.

Bezoek de Avenue de Champagne

Een van de allermooiste straten is de Avenue de Champagne. Hier bevinden zich de grote champagnehuizen, die allemaal mooi onderhouden zijn. Het is dan ook een feest om over deze straat te lopen. Je kan hier ook verblijven, alleen moet je wel flink je portemonnee opentrekken.Champagne reizen Reisblondie

Waar te eten en slapen

Midden in Epernay ligt restaurant Chez Francoise. Het heeft een simpele kaart maar een gezellige binnentuin. Mocht de wijnkaart nog hetzelfde zijn, bestel dan de Cotes du Rhone Domaine Notre Dame. Een super goede witte wijn!

Als je echt lekker wilt eten, ga dan naar Rotisserie Henri IV in Ay. Ze hebben een grote binnentuin en het eten is fantastisch. Let op: het is erg populair onder de Fransen dus op tijd reserveren!

Slapen

Slapen kan je het beste doen in Epernay. Dit is een fijne uitvalsbasis naar alle dorpjes en champagnehuizen. Op de Avenue de Champagne heb je prachtige b&b’s, alleen zijn die wel heel erg aan de prijs.

Champagne reizen Reisblondie

Populaire Europa blogs

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.