De reisroute door Oman in 12 dagen

Oman is een land dat niet als eerste in je op zal komen als je denkt aan je nieuwe vakantiebestemming. Zonde, want dit land heeft juist heel veel te bieden! Van een uitgestrekte woestijn tot prachtige oases, je kan het er allemaal zien. 

 

De reisroute

In Oman verblijf je vaak korter dan 14 dagen vanwege de visa. Meer over de inreisregels lees je hier. De onderstaande route neemt ongeveer 10 tot 12 dagen in beslag. Hierbij heb je genoeg tijd om veel te zien en ook nog te genieten van de zon!

 

Let op: Je kan het plaatsje Sur ook aan je route toevoegen, zeker als je laat van Wadi Bani komt. Een uur rijden van Sur ligt Ras al Jinz waar vele schildpadden hun eieren leggen. Helaas is dit een behoorlijk commerciële bedoeling aangezien het strand is afgesloten door een groot hotel waar je flink voor de ‘tour’ moet betalen. Persoonlijk vonden wij dit niet heel bijzonder en is dit om die reden niet binnen de route verwerkt. 

 

Stop 1: Muscat

Het vliegveld van Muscat bevindt zich vlak bij het centrum. De wegen zijn zeer breed opgezet en alles staat goed aangegeven. Bij aankomst in Muscat zal je je ogen al uitkijken. De stad is brandschoon en de bevolking is zeer vriendelijk. Na het ophalen van je huurauto kan je de eerste dag lekker van het weer genieten. In Muscat heb je veel hotels met rooftop zwembaden. Een goed hotel is dan ook het Centara Hotel of het Carnelian Hotel. In de avond kan je vast sfeer proeven in de Souq. Dit is een avondmarkt waar je onder andere kleding en goud kunt kopen. De volgende dag breng je een bezoek aan de grote moskee van Muscat, de trots van de stad en dat is niet zo gek!

Tips over waar te eten en wat te doen in Muscat lees je hier. 

Reisblondie Muscat

Stop 2: Hiken in Jebel Sjams

Vanaf Muscat rijd je in ca. 3 uur de bergen in van Jebel Sjams. Alleen de weg er naartoe is al een feest. Je rijdt dwars door de bergen met prachtig uitzicht. Jebel Sjams is het gebergte wat vooral bekend staat om de Balcony Walk. Dit is een redelijk makkelijke hike van 2 uur naar een prachtig uitzichtpunt. De route staat goed aangegeven met geschilderde vlaggen waardoor je geen gids nodig hebt. Er zijn niet veel hotels in de omgeving, maar Jebel Shams Resort is een fijne plek voor verblijf!

 

Stop 3: Duizend-en-een-nacht Nizwa

Vanuit de bergen rijd je door naar het dorp Nizwa. Dit dorp geeft je het echte duizend-en-een-nacht-gevoel. Het staat bekend om het Nizwa Fort, Bahla Fort en de geitenmarkt op vrijdag. Een aanrader is dan ook om hier op donderdag aan te komen zodat je op vrijdagochtend om half 7 bij de lokale geitenmarkt je ogen kan uitkijken. Dat wil je meemaken!

Beide forten zijn van buiten iets mooier dan van binnen, maar een bezoekje kan natuurlijk geen kwaad. Een hotelaanrader is het Bustang inn. Dit is een ware oase midden in de stad!

 

 

Stop 4: Slapen onder de sterrenhemel in de woestijn

Hallo echt Oman! Vanuit Nizwa rijd je in ongeveer 4 uur de woestijn in. Oman bestaat voor een groot gedeelte uit woestijn en dat wordt op deze route zichtbaar. Hoe dichter je bij de woestijn komt, hoe droger de omgeving wordt en des te meer wilde kamelen je zult zien. Afhankelijk van je verblijf, zal je ongeveer 20 kilometer door de woestijn rijden. Dit kan je niet doen zonder 4×4 auto. Het is een hele belevenis!

Er zijn veel toffe hotels in de woestijn. Een paar aanraders zijn Oman Desert Private Camp, Sama Al Wasil camp en Desert Night Camp (voor een groter budget).

Stop 5: De oase van Wadi Bani

Als je op zoek bent naar geheime plekken, dan is dit er een voor je lijstje. Dit is een oase verstopt tussen de bergen. Het is een rivier die eindigt in een groot meer omringd met palmbomen. Zeker een bezoekje waard!

 

 Stop 6: Afkoelen in Wadi Shab en Wadi Tiwi

Palmbomen, blauw water en bananenbomen zijn hier in overvloed. Een ware verrassing van Oman zijn dan wel dit soort oases. Wadi Shab is populair en dan ook drukker bezocht dan Wadi Tiwi. Wadi Tiwi is de rivier naast Wadi Shab en deze is moeilijker te vinden dan Wadi Shab. Een grote aanrader qua verblijf is het Tiwi Sunrise. 

  

Stop 7: Zwemmen met schildpadden en walvishaaien

Blauwe zee, een overvloed aan vissen en vele schildpadden en walvishaaien: dat kan je allemaal vinden bij de Daymaniyat eilanden! In ongeveer 45 minuten varen vanaf Muscat ben je al op de eilanden. In het hoogseizoen (van Januari tot April) zul je veel schildpadden en vissen zien. In de zomermaanden (April tot September) zijn de walvishaaien rond de eilanden te vinden. 
 
Je kan hier komen door een tour te boeken vanuit de haven van Muscat. Een goede tourgids is Al Muhajer Marina. Zij zijn beheerders van de haven en bieden sinds kort ook verschillende tours aan.
 

Meer over Oman

Hi medereiziger!

Laurien hier, een reisfanaat die graag de plekjes voor jou ontdekt.
Geen populaire Instagram hotspots, maar het land zoals het bedoeld is.

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.