Ontdek het onontdekte Sulawesi: Tana Toraja

Indonesië bestaat uit duizenden kleine en grote eilanden die samen dit prachtige land vormen. Bali, Java en Lombok zijn de drie meest bekende eilanden waar de meeste toeristen naartoe trekken. Wil je liever het pure Indonesië zien? Ga dan naar Sulawesi. Dit is het grootste eiland van Indonesië en heeft daarom alles. Van dichtbegroeide oerwouden tot tropische eilanden. 

let op: de onderstaande ervaringen zijn pre-covid. Het is mogelijk dat sommige ervaringen anders zullen zijn

Algemeen Sulawesi

Sulawesi is zeer populair onder de Indonesische toeristen. Dit voornamelijk voor Tana Toraja, een van de heilige plekken waar de officiële hindoeïstische begrafenisceremonies plaats vinden. Deze ceremonies kunnen dagen duren en de familie van de overledene spaart hier dan ook jaren voor. Verder is Sulawesi populair onder de duikers omdat de onderwaterwereld heel bijzonder is.

Omdat Sulawesi zo groot is, zijn er ook verschillende vliegvelden te vinden. De grootste is Makassar, de hoofdstad van Sulawesi. Dit is dan ook een goede stad om je reis te beginnen. Het is een grote, drukke stad maar zeker een bezoekje waard. De Nederlandse voetprint is hier duidelijk terug te zien. Om de geschiedenis beter te leren kan je een begeleide tour in Fort Rotterdam doen. Hier vertellen ze goed wat de geschiedenis is tussen de Nederlanders en die van Indonesië. Een bezoek aan de havel is ook een must. Hier zie je de vele vissers terugkomen van hun reis en pronken met hun boten. Tot slot is een bezoek aan de locale markt altijd leuk.

 

Tana Toraja

Als je naar Sulawesi gaat, is een bezoek aan Tana Toraja een must. In dit authentieke dorp staan de begrafenisceremonies centraal. Het geloof in dit dorp is Hindoestaans, zo ook de ceremonie. Wel hebben ze een compleet eigen manier van vieren.

House Tana toraja

 

Hoe komt de ceremonie tot stand?

Laten we voorop stellen dat als je een bezoek brengt aan Tana Toraja, je je eigen cultuur met overtuigingen even links moet laten liggen. Dit zeg ik omdat het een bijzondere ceremonie is met soms wat heftige momenten. Laten we beginnen bij het begin, namelijk de waarom.

Als er een overledene is, dan gaat de familie sparen voor een ceremonie. Dit sparen kan soms jaren duren. De overledene is dan nog niet overleden, maar ‘ziek’. Het lichaam wordt gebalsemd en en hij of zij wordt dan elke dag verzorgd en soep en sigaretten worden naast diegene geplaatst. Zodra de familie het geld bij elkaar heeft, vindt de ceremonie plaats.

 

De gasten

Bij de ceremonie zijn soms wel honderden gasten aanwezig. Je herkent de familie aan de witte kleding, de rest van de gasten dragen zwart. Als toerist ben je meer dan welkom, ze vinden het zelfs een eer dat je erbij wilt zijn. Je moet wel een offer meenemen, dit is vaak een pak suiker en een slof sigaretten. Het is ook respectvol om een donker T-shirt en een sarong te dragen. Ga met een gids, die kan je tijdens de ceremonie alle rituelen uitleggen.

 

Het offeren

De naasten van de overledenen, denk aan buren en kennissen, moeten een offer doen. Dit kan klein zijn, zoals suiker of sigaretten, maar meestal zijn het dieren. Kippen, varkens en buffels zijn de meest geofferde dieren. De buffels zijn de hoofdprijs en worden tot de ceremonie als god behandeld. Als jij namelijk een grote, gezonde buffel offert, dan zul jij dit ook krijgen als jouw familie een ceremonie heeft. Het gaat dus werkelijk om het geven en nemen.

Dan komt het heftige gedeelte van de ceremonie, namelijk het slachten van de dieren. Dit is erg tegen onze eigen cultuur in dus dit is erg heftig om te zien. De buffels worden naar het midden geleidt en de keel wordt doorgesneden. Heftig om te zien, dat geef ik mee. Ook de varkens worden ter plekke geslacht.

 

Aan de familiehuizen kan je zien hoeveel buffels er tot nu toe voor die specifieke familie geofferd zijn. De meeste familiehuizen zijn dan ook erg oud en hebben al vele generaties in gewoond.

House Tana toraja

 

Wat gebeurd er na de ceremonie?

Na de ceremonie gaat het lichaam naar de begraafplaats. Dit is geen begraafplaats hoe jij en ik die kennen. De kisten worden namelijk hoog in de rotsen geplaatst. Dit doen de met bamboe stokken.

Ook zijn er graafgrotten. Hierbij worden de overledene hoog in een rots geplaatst waarbij er levensgrote poppen genaamd Tautau’s naast geplaatst. De TauTau is vaak een pop die lijkt op de overledene. Deze poppen moeten de overledene beschermen en zijn een soort foto voor de familie om de persoon te blijven herinneren. Deze methode is wel voor de rijke, want de poppen zijn erg duur.

 

 

 

 

 

Meer Azië

Hi medereiziger!

Laurien hier, een reisfanaat die graag de plekjes voor jou ontdekt.
Geen populaire Instagram hotspots, maar het land zoals het bedoeld is.

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.