Ontdek het eiland Texel

Hoe kom je er

Vanaf Den Helder vertrekt de TESO boot richting Texel. Wil je weten wat de kosten zijn en wat de vaartijden zijn? Kijk dan hier.

Wat is er te doen

Texel voor mij het eiland wat de drukte van het vaste land even wegneemt. Zodra je op het eiland bent, maakt even niks meer uit. De uitgestrekte stranden en de groene duinen maken altijd veel goed. Op Texel is genoeg te doen.

Wandelen, wandelen en nog eens wandelen!

Je hebt prachtige wandelroutes over de stranden en door de duinen. Mooie wandeltochten door de duinen en over het strand zijn de Muy en de Slufter. De Muy (ca.5 km) is een kleine versie van de Slufter(ca 10 km). De Muy heeft daarin tegen wel een pad dwars door de duinen waardoor je nog een beetje moet klimmen. Beide routes hebben paal 21 als vertrekpunt. Hier heb je vlak voor de strand ingang een T-splitsing waar de route is aangegeven met borden.

Rond paal 17 heb je een mooie wandelroute die begint in het bos en eindigt op het strand. Ga van start bij het parkeerterrein voor Ecomare. Hier heb je een duinpad waar de route van start gaat. Het is een route van ongeveer 4 km, dus erg geschikt als je niet zo lang wilt wandelen. Bij terugkomst kan je jezelf belonen op een warme chocolademelk of Texelse Skuumkoppe bij paal 17!

Tot slot, heb je een prachtige route genaamd de Bollenkamer. Vooral in de lente en zomer is dit prachtig aangezien alle bloemen dan in bloei zijn. Ga er vooral aan het einde van de dag heen, want de zonsondergang is dan fenomenaal.

Onderstaande foto’s zijn in de winter genomen.

Word actief!

Op zoek naar wat meer uitdaging? Ga dan strandzeilen! Bij Texelactive kan je verschillende activiteiten boeken waaronder strandzeilen. Het ziet er in eerste instantie gemakkelijk uit, maar geloof mij, het is best een uitdaging! Is het heel mooi weer? Kies dan voor zeilen op het water!

Toch liever niet afhankelijk van de wind? Ga dan karten! Op de buitenkartbaan kan je door de bochten scheuren tegen je vrienden of familie.

Eet Texelse specialiteiten

Op Texel zit bakkerij Timmers. Deze bakker heeft meerdere vestigingen op Texel en staat bekend om zijn lokale lekkernijen. Wil je iets typisch Texels proberen? Proef dan vooral de hongerpunt! Vooral na een lange wandeling is dit een echte traktatie!

Toch niet zo’n zoetekauw? Ga dan voor de Texelse borrelspecialiteiten die gewoon in de supermarkten te krijgen zijn. Hierbij kan je denken aan Texelse chips, lamsbitterballen, kazen en lamsworsten.

Bezoek de bierbrouwerij

Op Texel hebben ze een eigen bierbrouwerij Texels. Waarschijnlijk heb je deze biertjes wel is eerder gezien in de schappen van de supermarkt.

De brouwerij biedt een leuke tour aan met aansluitend een proeverij van verschillende bieren.

Let op: wegens corona is de brouwerij momenteel gesloten en worden er geen tours aangeboden. Kijk op hun site voor de huidige openingstijden.

Koop lokaal

Wil je graag winkelen? Dat kan zeker op Texel! In Den Burg heb je veel winkels waar je warme sloffen, truien en dekens van schaapswol kan halen. Ook heb je in Den Burg een slijterij met heerlijke Texelse Gin (zeker het proberen waard) en zit er een grote vlieger winkel waar je de beste vliegers koopt voor op het strand.

Er zijn er ook veel modewinkels in Den Burg te vinden. In de Koog heb je een uitverkoop winkel van de Kolonist waar je prima basics kan vinden voor een heel klein prijsje. Laat de winkel zelf je niet afschrikken, de kleding die er hangt komt regelrecht uit de winkel ernaast (de Kolonist zelf).

Waar te verblijven?

Op Texel zijn veel hotels, bungalowparken en campings. Ben je op zoek naar veel gezelligheid en drukte? Verblijf dan in de Koog. Hier heb je veel kroegjes en het zit vlakbij het strand. Toch liever meer rust? Verblijf dan bij Oosterend of rond de Cocksdorp. Het maakt op Texel niet veel uit waar je verblijft, zolang je maar met eigen vervoer komt of een fiets huurt. Het eiland is klein, maar de afstanden zijn niet te lopen.

Tip voor verblijf in Oosterend: Prins Hendrick huisje nummer 85.

Ontdek meer Nederland

Populaire Europa blogs

Hi medereiziger!

Laurien hier, een reisfanaat die graag de plekjes voor jou ontdekt.
Geen populaire Instagram hotspots, maar het land zoals het bedoeld is.

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.