Utila

Wie op zoek is naar een combinatie van helder blauw water, witte stranden en een adembenemende onderwaterwereld moet echt een bezoek brengen aan Utila. Het eiland ligt aan de kust van Honduras en is het enige plekje in Honduras waar Engels de hoofdtaal is. Hoewel Honduras niet het veiligste land is om te verblijven, is Utila dit zeker wel. Honduras is trouwens wel veilig om doorheen te reizen, zelfs als hoogblonde van 1.80m. Het eiland heeft zeker een plek in mijn hart veroverd!

    

Hoe kom je er?

Vanaf de haven van La Ceiba gaat er een ferry direct richting Utila. Deze vertrekt om 9 uur in de ochtend en tien over half 5 in de middag en doet er ongeveer een uur over. De kosten zijn 6000 Honduran Lempera (ongeveer €21). Daarnaast is er op het eiland een klein vliegveld aanwezig.

Fun fact:

De ferry behoorlijk aan de prijs voor Honduras begrippen maar dat doen ze voor de veiligheid van de toeristen. De lokale bevolking krijgt geen aangepaste prijs. Dit zorgt ervoor dat de lokale bevolking niet zomaar naar Utila kan komen. Hierdoor kent iedereen elkaar op Utila en hoef je je in principe geen zorgen te maken dat je overvallen wordt!

Wat is er te doen?

Utila staat voornamelijk bekend om de mooie onderwaterwereld en is dan ook de perfecte plek om een duikcursus te nemen. Zodra je aankomt op de pier zal je overspoeld worden met duikscholen die dit aanbieden.

Het eiland is niet groot maar je kan je er zeker naast het duiken ook goed vermaken. Er zijn 2 stranden waar je heen kan, public beach (gratis) en Bando Beach (ca. 3 dollar entree). Zo kan je een scooter of squat huren om het eiland nog verder te ontdekken. Tip: neem wel genoeg Deet of OFF mee in het regenseizoen aangezien er dan veel muggen in de bossen zitten.

Naast Utila zitten verschillende eilanden waar je met een dagtour heen kan. Wij zijn naar het onbewoond eiland Water cay gegaan. Als je op zoek bent naar een bounty eiland dan kan je het hier vinden, hallo expeditie robinson!

Je kan deze tour boeken bij Bush vlak bij de pier. De kosten zijn ongeveer 15 dollar per persoon waarvoor ze je naar het eiland brengen en waarbij je een koelbox mee krijgt die je zelf kan vullen. Zoals al gezegd, het is een onbewoond eiland dus mits je in een palmboom wilt klimmen voor een cocosnoot zou je zelf wat mee moeten nemen. Je krijgt overigens wel hangmatten mee om tussen de palmbomen te bevestigen!

 

Waar te eten?

Het lokale gerecht van Utila is de Baleada, een pannekoek met een basis van bonensalsa en kaas waarbij ze er vervolgens alles opdoen wat je lekker vindt. Wij zijn geen groot bonenfan maar dit was heerlijk. De beste Baleada eet je dan ook naast Mama Rose 2. Het is een klein geel shopje waarbij de eigenaresse de beste verse baleada voor de maakt. Wij zijn een week op Utila geweest en hebben hier iedere dag onze favorite Baleada met worstjes, ei en avocado gegeten. Nog fijner, ze zijn spotgoedkoop!

Naast de baleada’s kan je fantastische BBQ eten bij RJ’s op woensdag, vrijdag en zondag. Kom wel op tijd, de eigenaar houdt nogal van de locale rum waardoor aan het einde van de avond je steak of burger eerder well done is dan medium.

Verder kan je een echte ‘big mac’ eten bij Skit Row, pizza’s op dinsdag bij Mango Inn (2 voor 1) en je powersmootie bij Pucker up power up halen.

Mocht je een avond willen genieten van een goede maaltijd dan is de Italiaan naast Sea Eye Hotel een aanrader. Het is een stuk prijziger maar zeker waard.

Waar te verblijven

Doordat Utila voornamelijk gericht is op duiken zijn er weinig hotels te vinden op Booking. Bij aankomst op de pier staan de hostels klaar en kan je meteen je accommodatie regelen. Ga je liever voor zekerheid, dan kan je de duikscholen van tevoren een mail sturen.

Bij de vele duikscholen krijg je je accommodatie gratis als je een duikcursus volgt. Wij verbleven bij Altons, een van de mooiste en schoonste hostels om te verblijven. Zij hebben zowel hostel kamers als mooie privékamers. De dagen dat je duikt krijg je je accommodatie gratis, de andere dagen krijg je een goede korting. Mocht je geen interesse hebben in een duikcursus biedt Altons ook leuke snorkeltripjes aan waarbij je ook korting krijgt op je overnachting.

Andere leuke hostels zijn Underwater Vision en Parrots Hostel, wat voornamelijk party hostels zijn.


Hi medereiziger!

Laurien hier, een reisfanaat die graag de plekjes voor jou ontdekt.
Geen populaire Instagram hotspots, maar het land zoals het bedoeld is.

Om onze gebruikerservaring te verbeteren gebruiken wij cookies om toegang tot uw apparaatgegevens te krijgen en deze op te slaan.